In een kamerbrief heeft minister Koolmees een update gegeven over de aanpak van de plannen uit het regeerakkoord. De meeste arbeidsmarktmaatregelen moeten in 2020 ingaan. Dat betekent dat in 2018 wetvoorstellen zullen verschijnen. Een akkoord met de sociale partners zit er voorlopig niet in. Over het thema zzp-er komt het volgende naar voren.

Voor opdrachtgevers komt er een opdrachtgeversverklaring. Die ontvangt de opdrachtgever na het invullen van een nog te ontwikkelen webmodule. In die module zal het gezagscriterium, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst, zo veel mogelijk worden verduidelijkt. Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid over het (niet) verschuldigd zijn van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zolang wordt gewerkt conform ingevulde antwoorden in de webmodule.

Het kabinet treft daarnaast maatregelen om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen en professionals aan de bovenkant meer ruimte te geven. Het streven is deze maatregelen, alsmede de opdrachtgeversverklaring, per 1 januari 2020 in werking te laten treden.

Naast het verduidelijken van het gezagscriterium ten behoeve van de webmodule zal het kabinet de wet zo aanpassen dat gezag voortaan meer getoetst wordt op basis van materiële in plaats van formele omstandigheden. Dit is complexe materie die mogelijk alle werkenden raakt. Om de introductie van de andere maatregelen hiermee niet te belasten, pakt het kabinet dit separaat, maar voortvarend op.

Tip: Het blijft nog zeker twee jaar spannend rond de zzp-er. Zorg dat u als opdrachtgever, werkgever en zzp-er op de hoogte blijft van de laatste stand. Dan kunt u tijdig uw richting bepalen.

×

WhatsApp Chat

Klik op een van de onderstaande medewerkers om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@hh-finance.nl.

× Hoe kunnen we je helpen?